mandag 4. april 2011

Mediabilde

I disse ukene som har vært, har vi drevet med en oppgave som gjaldt et mediabilde. Vi kunne velge et bilde og det kunne være et reportasjebilde fra en avis, tidsskrift, en reklameplakat, illustrasjonsbilde, kunstbilde, portrett osv..

Jeg valgte dette bildet: 
Vi skulle utføre en denotativ og konnotativ analyse av bildet, og skulle også si noe om komposisjonen og faktaopplysninger til bildet.

Denotasjon:  
På dette bildet ser man halve kroppen til en mann(fra knea til skuldrene), ei lita jente og 3 gutter i bakgrunnen. Den lille jenta holder rundt denne mannen og denne mannen har ikke armer. Guttene i bakgrunn har ikke så mye klær på seg, mannen har på seg en brun/ beige frakk og jenta har på seg en hvit kjole. Man ser også at det er et bord, en kopp, plastpose og en slags bøtte i bakgrunnen. 

Konnotasjon:
Ut i fra dette bildet tolker jeg det som at det er kanskje krig i landet. At han mannen er en helt vanlig mann som har blitt kuttet av seg armer. Denne jenta trenger kanskje å bli holdt rundt for hun liker ikke det som skjer eller har skjedd rundt henne. Mannen og den lille jenta har kanskje noe kjennskap til hverandre, han kan være faren hennes eller i familie med henne. Det ser ut som han gutten til venstre prøver å smile, men ser trist ut allikevel.

Komposisjon:
Blikkfanget i dette bildet er mannen som ikke har noen armer og at de gunstige armene han har holder i hodet til den lille jenta. Det er det som fanger oppmerksomheten, og etter hvert legger man merke til gutten til venstre og de to andre guttene til høyre som er i bakgrunnen.  Man ser fra høyre nederst av bildet til venstre øverst på bildet. Hvis gutten til venstre hadde sett en annen vei, ikke rettet mot kameraet, hadde vi ikke lagt så merke til ansiktet til gutten. Kontrasten i bildet er det hvite mot det svarte. Det er også veldig fine linjer i bildet, der linjene er på bakken og det ser ut som det er ei linje fra jakken til denne mannen til kjolen på denne jenta.

Faktaopplysninger:
”Kjærtegn” er fotografert av Harald Henden, og med dette bildet vant han Årets Bilde i 2000.

Sierra Leone januar 2000: En mann kjærtegner sin niese med protesene han har fått i en leir i hovedstaden Freetown i Sierra Leone. Borgerkrigen i landet var en av de mest brutale som noen gang har funnet sted i Afrika. Tusenvis av mennesker fikk kuttet av armer og ben. Enkelte fikk også tungen skåret av.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar